ایسنا/خراسان رضوی: دبیر دهمین کنفرانس ملی و سومین کنفرانس بینالمللی برنامهریزی و مدیریت شهری گفت: توسعه شهری، توسعه ملی است؛ لذا این کنفرانسها کمک میکنند که مدیریت و برنامهریزی شهری تقویت و در نهایت توسعه شهری به توسعه ملی منجر شود.
محمدرحیم رهنما در گفتوگو با ایسنا گفت: با توجه به اهمیت شهرها در توسعه ملی و اینکه جمعیت کشور در حال شهرنشین شدن است، ۷۰ تا ۷۵ درصد تولید ناخالص ملی کشورها در پیرامون کلانشهرها و شهرها اتفاق میافتد و ۷۰ درصد آلایندهها و آلودگیها نیز از شهرها و کلانشهرها است، بنابراین اهمیت پرداختن به مسائل شهری بیش از پیش احساس میشود.
این استاد جغرافیا و برنامهریزی شهری دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه کشوری که شهرهای آن عقبمانده باشند، عقب میماند و توسعه در آن به سختی انجام میشود، عنوان کرد: توسعه شهری، توسعه ملی است، لذا این کنفرانسها کمک میکنند که مدیریت و برنامهریزی شهری تقویت و در نهایت توسعه شهری به توسعه ملی منجر شود.
وی ادامه داد: شهرها نقش مهمی در توسعه ملی دارند و دیگر شهرها نتیجه توسعه نیستند، بلکه عامل و محرک توسعه هستند، بنابراین هر کاری برای بهبود مدیریت و برنامهریزی شهری انجام دهیم به توسعه ملی کمک کردیم. براساس این اهداف که کشور ما هم در حال شهری شدن است، مقدمات این کنفرانس را در دهه ۸۰ فراهم کردیم. این کنفرانس توسط گروه جغرافیا پایهگذاری و با همکاری شورای شهر، شهرداری و دستگاههای دیگر در سطح ملی و منطقهای برگزار شد.
دبیر دهمین کنفرانس ملی و سومین کنفرانس بینالمللی برنامهریزی و مدیریت شهری با اشاره به اینکه موضوع ویژه این کنفرانس مسکن و بازآفرینی شهری است، تصریح کرد: این موضوع به خصوص در این دولت که جهش مسکن را در نظر دارد و بحث احداث تعداد زیادی مسکن در این چهار سال یعنی ۴ میلیون و به عبارتی سالانه یک میلیون مطرح است، اهمیت پیدا میکند.
وی ادامه داد: محورهای این همایش شامل توسعه اقتصادی و مسکن، توسعه اجتماعی و مسکن، توسعه نهادی-مدیریتی و مسکن، توسعه زیست محیطی و مسکن، توسعه کالبدی فضایی و مسکن، مسائل ویژه کلانشهر مشهد، آیندهنگری و بازآفرینی مسکن شهری در ایران و مسکن ایرانی- اسلامی است.
این استاد جغرافیا و برنامهریزی شهری دانشگاه فردوسی مشهد اضافه کرد: از جمله زیرمجموعههای محور مسائل ویژه کلانشهر مشهد هویت شهری، دیپلماسی شهری، حملونقل شهری، گردشگری مذهبی شهری، زیارت شهری، نوآوریهای شهری، مدیریت بحران شهری و امنیت شهری است.
وی بیان کرد: توافقات و هماهنگیهایی با اداره کل مسکن و شهرسازی، سازمان بازآفرینی و نظام مهندسی انجام شده تا ۵ کارگاه در حوزه معماری، حملونقل و طرحهای شهری برگزار کنیم که مهندسان و افراد دستاندرکار مسکن و توسعه شهری در این کارگاهها شرکت کنند. دانشکده جغرافیای دانشگاه تهران و نهادهای دیگری مانند انجمن جغرافیای ایران، انجمن برنامهریزی شهری ایران، انجمن ژئوپولیتیک ایران، جهاد دانشگاهی خراسان رضوی و استانداری خراسان رضوی به عنوان حامی در این کنفرانس حضور دارند. قرار است کارگاههایی نیز برای مدیران شهری برگزار شود، همچنین آدرس سایت کنفرانس upmc۱۰.um.ac.ir میباشد.
رهنما خاطرنشان کرد: با کشورهای خارجی مانند استرالیا و کانادا هماهنگیهایی شده تا متخصصان این کشورها در این کنفرانس شرکت کنند. از دانشگاه ملبورن نیز اعلام آمادگی کردند و عناوین سخنرانیهای خود را ارائه دادند. متخصصانی در کانادا قرار است وبیناری در خصوص تجربه کانادا در توسعه مسکن شهری در کنفرانس ارائه کنند؛ همچنین با کشورهایی مانند افغانستان، عراق و کشورهای اطراف نیز برای شرکت در این کنفرانس صحبت شده است.
مسکن شهری ابرمسئله کشور است
دبیر دهمین کنفرانس ملی و سومین کنفرانس بینالمللی برنامهریزی و مدیریت شهری با بیان اینکه ابر مسئله کشور، مسکن شهری است، عنوان کرد: سیاستهای مسکن و رویکردهایی که بعد از انقلاب در حوزه مسکن داشتیم و آنچه در برنامههای اول تا هفتم توسعه بیان شده، اگر در این کنفرانسها مورد نقد و ارزیابی قرار گیرند و راه حلهایی ارائه شود، میتواند به حل مسئله مسکن کمک کند.
وی افزود: باید قدمهایی به لحاظ رویکردی، راهبردی، سیاستی و عملیاتی برای ارتقاء کیفیت مسکن برداریم. افزایش تولید مسکن میتواند معضل مسکن را که مهمترین مسئله شهری و زندگی ما است، حل کند. اصل ۳۱ قانون اساسی نیز موضوع مسکن را متناسب با نیاز افراد جامعه و خانوار به عنوان یک مسئله اساسی در نظر گرفته و دولتها را موظف کرده در راستای تامین مسکن مورد نیاز قدمهای مناسب را بردارند.
نقش نهادهای محلی در مسئله مسکن باید پررنگ شود
رهنما ادامه داد: مسئله مسکن در سیاستهای کلان ملی و منطقهای تاثیرگذار است. در کشورهای مختلف نقش دولتهای محلی در مسئله مسکن بسیار پررنگ است اما در ایران چندان خود را متولی مسکن نمیدانند، بلکه آن را ملی و در اختیار دولتها در نظر میگیرند، در حالی که دولت توانایی لازم برای پرداختن به مسئله مسکن را ندارد، بنابراین لازم است نهادهای محلی مانند شهرداریها، شوراها و انجمنها درگیر شوند.
این استاد دانشگاه بیان کرد: بخش عمده شهرهای ما قدیمی و دارای سابقه تاریخی هستند، بنابراین باید قدمهایی برای احیا و بهبود آنها برداشته شود. باید سیاستهایی که برای احیاء این بافتها اتخاذ میشود، مورد توجه قرار گیرد. هدف ما این است که در این کنفرانس در کنار کمبود مسکن، به موضوع مسکن موجود در این بافتها نیز پرداخته شود.
وی اضافه کرد: ما میخواهیم که ذینفعان حوزه مسکن در این کنفرانس حضور پیدا کنند تا موضوع مسکن بیشتر مورد توجه قرار گیرد و میزان موفقیت یا عدم موفقیت سیاستهایی که اتخاذ شده در یک مجمع علمی بررسی شود. مسکن مسئلهای است که به همه خدمات میدهد، کمک میکند و همه از آن تغذیه میکنند؛ باید نقش، جایگاه و عملکرد ذینفعان بررسی شود.
انگلستان میخواهد تا ۲۰۲۷ به بیخانمانی پایان دهد
رهنما با اشاره به اینکه رویههای تولید مسکن در ایران قابل مقایسه با کشورهای مختلف نیست، تصریح کرد: سیاستهای کشورهای مختلف برای مواجهه با مسئله مسکن قابل مقایسه با سیاستهای ما از جمله کنترل اجاره، وام، اعتبارات، ارائه زمین و شرکتهایی که برای تولید مسکن به خصوص برای گروههای کمدرآمد تشویق میشوند، نیست. سیاستهای مختلفی در کشورهای گوناگون به کار گرفته شده تا به مسئله مسکن بپردازند و مشکلات مسکن را رفع کنند. سیاست انگلستان این است که تا سال ۲۰۲۷ به بیخانمانی پایان دهد.
دبیر دهمین کنفرانس ملی و سومین کنفرانس بینالمللی برنامهریزی و مدیریت شهری گفت: کشورها قدمهای بزرگی برای تامین مسکن برداشتند اما متاسفانه روند ما در خصوص مسکن مطلوب نیست، زیرا مسکن ما تابع مسائل کلان ملی از جمله تورم و عدم سرمایهگذاریهای بزرگ است. مسکن در ایران کالای مصرفی نیست، بلکه بیشتر سرمایهای شده و برای تامین نیاز مردم متوسط و پایین به آن توجه نمیشود، بنابراین سیاستهای دولت باید تغییر کند.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون میلیاردها تومان برای سیاستهای ساخت مسکن سرمایهگذاری شده اما نتیجهای نداشته که بتواند اجاره ساختمان را کنترل کند و تحت نابسامانیهای اجتماعی و اقتصادی قرار نگیرد. هدف ما این بود یکی از معضلات ملی را به عنوان محور کنفرانس قرار دهیم و به آن بپردازیم.
وی یادآور شد: سابقه این کنفرانس به سال ۱۳۸۴ برمیگردد که اولین کنفرانس برنامهریزی و مدیریت شهری با کمک مرحوم دکتر رزمی و دکتر خادمی پایهگذاری و مقدمات آن با همکاری و مشارکت شورای شهر و شهرداری فراهم شد. یک کنفرانس به دلیل کرونا به تاخیر افتاد و در سال ۱۴۰۰ نهمین کنفرانس برگزار شد.
دهمین کنفرانس ملی و سومین کنفرانس بینالمللی برنامهریزی و مدیریت شهری، 24 و 25 آبان ماه در دانشگاه فردوسی مشهد برگزار میشود.